Нови трендови

Савремени веб алати у настави и употреба најновијих достигнућа у модерном подучавању су последњих година све више заступљени.

Веома важан фактор је приступачност и доступност таквог начина учења за све учеснике (довољно је да имају рачунар и интернет конекцију). Све више наставника је заинтересовано за осавремењавање досадашњих метода и облика рада не само преко блогова, друштвених мрежа и осталих веб алата, већ и све отворенијом разменом мишљења преко видео конференција, јавних наступа и снимака где се пружа могућност да са колегама из целог света представе своје идеје и размене искуства.

TeachMeet је врста семинара на којем наставници у краткој презентацији говоре о свом пројекту, желе поделити своје искуство или представити своју  идеју. Презентације обично трају 3 или 7 минута, а након истека тог времена наступа следећи наставник. То чини TeachMeet врло динамичним па је због тога, али и због свог неформалног какарактера постао врло популаран облик стручног усавршавања наставника и организује се у разним деловима света. На жалост, многи не могу учествовати – због тога што се таква догађања не организују у нашем граду или у нашој земљи. Зато можете учествовати на виртуалном TeachMeet Int’l ONLINE и поделити своје идеје, креативност и страст према подучавању са својим колегама.

Partners in Learning Network је светска мрежа, која учлањује наставнике и лидере у образовању из 116 земаља, и доступан је превод на 36 различитих језика кроз сервис Microsoft Translator. Нова мрежа Partners in Learning Network има и нове функције за кориснике: приступ бесплатним производима и ресурсима, глобалне групе за размену искустава наставне праксе, приступ курикулуму за стручно усавршавање наставника у подручју образовања и др. За отварање налога и почетак рада у овој мрежи, посетите веб страну http://www.pil-network.com

TED – непрофитна организација посвећена Идејама Вредним Ширења.  

Почела је са радом 1984. као годишња конференција која окупља неке од водећих светских мислилаца и практичара како би поделили оно чега су најстраственији. “ТЕД” значи Technology (технологија), Entertainment (забава) и Design (дизајн), а програм конференције је и обухватнији од тога, јер приказује значајне идеје из различитих дисциплина.

Поред две годишње конференције – пролећне ТЕД конференције у Лонг Бичу и Палм Спрингсу (Калифорнија), као и TEDGlobal конференције у Единбургу у Великој Британији сваког лета, ТЕД укључује TEDTalks, Open Translation Project, TED Conversations,  TED Fellows и TED Prize.

Шта можемо научити од онлајн образовања – Дафни Колер (Daphne Koller) је у свом предавању рекла “ Можда би мање времена требало да проведемо на универзитетима пунећи умове наших студената садржајем кроз предавања, а више времена распаљући њихову креативност, њихову машту и способност решавања проблема тиме што ћемо разговарати са њима…“

TEDxBeograd је независно организован TED догађај под лиценцом TED-a који се одржава једном годишње почев од 2010.

Термин трећег по реду догађаја је 3. новембар 2012. У оквиру овог догађаја покренут је и TEDxYouth@Belgrade са основном идејом да се пружи прилика младим (од 15 до 30 година) и успешним особама које су инспирисале и промениле нашу средину да поделе своје идеје, знања и искуства.

TEDxNoviSad је независно организован TED догађај под лиценцом TED-a који се одржава једном годишње почев од 2011.

Термин другог по реду TEDxНовиСад је 22. септембар 2012. године, а тема Turn Walls Into Doors – Претвара зидове у врата.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *