Општи појмови

Блог је врста веб сајта који је уређен хронолошки од најновијег чланка на врху почетне странице блога ка оном старијем на дну. Сваки нови чланак који се објави аутоматски се поставља на врх, а чланак који је до тада заузимао то место се спушта за једно место испод њега. Број чланака који ће бити приказани на насловној страници одређује особа која ажурира блог и може бити од једног па навише.

Блогови су углавном писани од стране једне особе и обнављани у одређеном интервалу. Велики део блогова омогућава својим посетиоцима да коментаришу чланке стварајући на тај начин читаве заједнице људи који дискутују о темама којима се блог бави, што им пружа могућност да науче нешто ново, искажу своје мишљење, размене идеје, пронађу пријатеље, или уговоре послове са људима сличних интересовања из читавог света.  Због свега наведеног, вођење блога спада у веома популаран хоби јер је лако наћи истомишљенике и људе сличних интересовања и схватања.

Блог своју популарност дугује и једноставности коју пружа, односно чињеници да сваки корисник може имати свој “део“ интернета, где може на једностван начин исказати своје мишљење, без посебних техничких знања.

Из перспективе образовања, доступност и једноставност коришћења софтвера за блоговање чини одрживим различите врсте активности у учионици и ван ње, као и и средство за комуникацију са ученицима и колегама. Блогови обезбеђују простор који се у настави може употребити кад год постоји у програму потреба да се развије мишљење или писање, размене идеје и направи припрема, истраживање или анализа која ће се одразити на рад који се реализује у учионици.

Настанак и развој Вордпреса

Блогинг платформе (блог software или blogware) су софтверска решења специјално направљена за вођење блога. Велики број платформи је бесплатан, углавном су лиценце “free“ и “open source“. Неки од популарнијих “алата“ за креиање блогова су WordPress, Drupal, Lifetype, Movable Type, Nucleus.

Вордпрес је међу њима најпопуларнији и представља најсавременију платформу. Једноставно речено, Вордпрес је оно што користите када желите да радите са софтвером за блог, а не да се борите са њим.

Вордпрес је настао 2003. године, а креатор је Мет Маленвег (Matt Mullenweg). Он је представио квалитетну и свима доступну платформу за лично издаваштво, базирану на PHP-у и MySQL-у.

Иако се појавио 2003. године, прва велика експанзија се десила наредне године, јер је конкурентски производ, Movable Type повећао цене. Сви корисници блогинг платформи су били у потрази за бесплатним решењем на које ће да “мигрирају“ и Вордпрес се природно наметнуо.

  • 2005. године отворен је сервис WordPress.com као пандан Блогеру и као додатна промоција могућности Вордпреса.
  • Број преузимања у 2006. години је износио преко 1,5 милиона, а у 2007. скоро 4 милиона. Исте године је прихваћено правило да се свака 3‐4 месеца појављују новије, побољшане верзије са новим додацима.
  • Од децембра 2011. верзија 3.0 је преузета преко 65 милиона пута.
  • Предност ове платформе је што корисници могу инсталирати и мењати шаблоне, проширивати могућности преко додатака, као и повећавати функционалност помоћу малих модула – виџета, као и још много тога.

Вордпрес нема довољно јаког конкурента у овом тренутку и још увек напредује, тако да не чуди што се све већи број људи одлучује за Вордпрес при изради не само блогова, већ и комплетних сајтова, неретко и информационих портала.

Примери веб Вордпрес сајтова на српском:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *